Gezi planları nasıl başlıyor?

Bir tura bağlı olmadan gittiğimiz için çevremizdeki hemen hemen herkes gezileri kendi başımıza nasıl ayarladığımızı sorar. Çok kolay olduğunu söyleyip başlarız anlatmaya. Yeter ki onları da bu şekilde gezmeye teşvik edebilelim. =) Pasaporta ve gerekli vizelere sahip olduğunuzu varsayarak başlıyoruz: 

1. Öncelikle tarihleri belirleriz ve başlarız araştırmalara, planları yapmaya. Bu kısım en eğlenceli ve heyecan verici kısımlardan biri! 

2. Bir harita açıp önümüze nereleri görmek istediğimize bir de harita üzerinde bakarız. Şehirler arasında nasıl bağlantı kuracağımıza ve sıralamalarını düzgün seçebilmek için de haritaya bakmak yararlı oluyor. 

3. Bunlara karar verdikten sonra uçak biletlerine bakmaya başlarız. Eğer pahalı gelirse gitmeyi düşündüğümüz tarihlerdeki fiyatlar, o zaman biraz esneklik sağlarız tarihlerde. Uçak biletlerini direkt havayollarının kendi sitesinden satın alabilirseniz ya da farklı havayollarının bilet fiyatlarını karşılaştırmak için aşağıdaki linkleri de kullanabilirsiniz. Biletlerinizi önceden alırsanız indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz. (eğer bayrama ya da başka bir resmi tatile denk gelmiyorsa). Ama bazen son dakika fırsatları da insanı sevindiriyor.

http://www.skyscanner.com.tr/ 
http://www.expedia.com/ 

4. Uçak biletleri tamamlandıktan sonra şehirlerarası bağlantılar için trenlere göz atarız. Avrupa için konuşacak olursak sadece, bir şehirden diğerine gitmek için en gözde seçenek trenleri kullanmak. Hem rahatlar hem de hızlı! Uzun yolculuklar için gece trenleri de seçilebilir. Böylelikle bir gecelik otel parasından da yırtmış olursunuz. Tren biletleri çoğu ülkenin demiryolları internet sitesinden satın alınabiliyor. Eğer bu sitelere göz atarsanız yararınıza olur, diğer sitelere göre daha ucuza bilet bulabilirsiniz.

FRANSIZ DEMİRYOLLARI: http://www.sncf.com/en/passengers 
İSVİÇRE DEMİRYOLLARI: http://www.sbb.ch/en/home.html 
ÇEK CUMHURİYETİ DEMİRYOLLARI: http://www.cd.cz/en/default.htm 
AVUSTURYA DEMİRYOLLARI: http://www.oebb.at/en/ 
İTALYA DEMİRYOLLARI: http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=ad1ce14114bc9110VgnVCM10000080a3e90aRCRD 
İSPANYA DEMİRYOLLARI: http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html 
İSVEÇ DEMİRYOLLARI: https://www.sj.se/?l=en
NORVEÇ DEMİRYOLLARI: https://www.nsb.no/en/frontpage
DANİMARKA DEMİRYOLLARI: http://www.dsb.dk/om-dsb/in-english/
POLONYA DEMİRYOLLARI: http://www.intercity.pl/en/


5. Biz hiç denemedik ama şehirlerarası yolculuk için araba kiralamak bir diğer seçenek. Yalnız araba kiralamanın sadece kira masrafıyla bitmediğini, benzin ve otopark masraflarını da hesaba katmanız gerektiğini unutmayın. Avrupa’da araç kiralamayı düşünüyorsanız aşağıdaki siteye bakabilirsiniz: 

http://www.europcar.com/ 

Yeni bilgi: Ozi doğduktan sonra her iki Almanya yolculuğumuzda da araba kiraladık. Birisinde kardeşim "Caro" isminde direkt yerel bir firmayla anlaşmıştı. İkincisinde "Budget"ı ("Avis" daha sonra "Budget"ı satın almış bu arada.) kullandık. Caro'da daha lüks segmentte araçlar bulunabiliyor ancak tabi kiraları daha yüksek. 
Avis-Budget'ta online olarak üye olduktan sonra istediğiniz tarihte istediğiniz arabayı hemen rezerve edebiliyorsunuz. E-mail adresinize de ilgili belgeyi gönderiyorlar. Tüm bu işlemler ücretsiz ve hiçbir aşamasında da kredi kartı bilgisi istenmiyor.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta var: "Or Similar" diye bir ibare görürseniz bilin ki size verilecek araba istediğiniz araba olmayacak yüksek ihtimalle. 
Mağdur edilmiyorsunuz gerçi, yerine aynı segmentte ve kalitede başka bir araç veriliyor. Biz BMW istedik, Mercedes verdiler örneğin. :)

Bir diğer not da şöyle: Kiralama sırasında "Günlük tam kapsamlı sigorta ister misiniz?" diye de soruyorlar ve bunda oldukça ısrar ediyorlar. "Yalnızca 25 euro!" diyorlar. Tam teyit edecekken anlıyorsunuz ki o rakam aslında günlük sigorta! 4 gün kiralarsanız 100 euroya çıkıyor ki bence hiç gerek yok. Araba sürmede acemi değilseniz, hele de İstanbul gibi bir şehirde araba kullanabiliyorsanız boşuna para vermeyin derim.

6. Ulaşım bölümü hallolduğuna göre artık nerede kalacağımıza geçeriz. Bugüne kadar hep booking.com üzerinden rezervasyon yaptık. Güvenilir bir site ve kapsamı epeyce geniş. Hostelinden ultra lüks oteline kadar her çeşit yelpazede kalacak yere yönlendiriyor. Biz birkaç kere dışında genellikle 3 yıldızlı otellerde ya da B&B’larda rahat ettik. Mümkünse hem eski şehir merkezine hem de tren istasyonuna yakın oteller seçtik. Arada sırada kampanyalar sayesinde piyango vurdu ve ucuza 4 yıldızlı otellerde kaldık. Aslına bakarsanız direkt otelle irtibata geçip, rezervasyon yaptırmak da iyi olabiliyor zaman zaman. Çünkü beğendiğiniz bir otel booking.com da dolu gözükse bile, otelle direkt irtibata geçtiğinizde aslında boş oda olduğunu öğreniyorsunuz. ;) İnternet sitelerine üye olup kampanyaları takip edebilirsiniz. Çalıştığınız bankanın yurtdışı harcamalarıyla ilgili kampanyası varsa, vade farkı olmadan kredi kartınıza taksit yapabiliyorlar. Böylelikle otel masrafını da taksitli ödeyebilirsiniz. 

7. Konaklama kısmı da tamamlandığına göre artık gidilecek yerlerle ilgili daha derin araştırmalar yapmaya gelir sıra. Blogları ve forumları inceler, profesyonel sitelere (örneğin tripadvisor, frommer's, fodor's, lonelyplanet) göz atarız. Şehirlerin resmi turizm sayfalarına da bakarız. Eski usül sayılabilir ama gezi rehberlerinden ve kitaplardan da yararlanırız. Tal her şehir için özene bezene ayrı bir dosya hazırlar. 

8. Popüler müzelere ziyaretler düşünüyorsanız gitmeden internetten biletlerinizi almak iyi fikir. Aksi taktirde İtalya, Fransa ya da İspanya'da birçok müzenin önünde uzun kuyruklarda beklemek durumunda kalabilirsiniz. 

9. Gideceğimiz yerlerde şehir dışında kalan görmeyi düşündüğümüz başka yerler varsa bir tura katılmanın gerekli olup olmadığını tartarız. İnternette araştırma yaparsanız karşılaşacaksınız. Birçok firma çeşit çeşit günübirlik tur seçenekleri sunuyor. Hatta buradan fikir edinip kendiniz bile gerçekleştirebilirsiniz turlarınızı. Biz çoğu zaman öyle yapıyoruz. =) 

10. Tal, akıllı telefonuna ya da tablete gideceğimiz şehirlerin haritasını yükler ve önemli noktaları da işaretler. Ayrıca GPS cihazına da hotel, gar, müze... vs gibi ziyaret edeceğimiz ve kalacağımız yerlerin koordinatlarını girer. Şehre ilk adım attığınızda zaman ayırıp bunları önceden ayarladığınız için şükredeceksiniz muhtemelen! 

11. Yukarıda bahsettiğimiz tüm aşamalar geçilmiş ve artık geriye rutin işler kalmıştır. Bavul hazırlığı, yurtdışı sağlık sigortası yaptırma (vize başvurusu için çoktaaan almadıysak), yanımızda götürmek için döviz satın alma. 

12. En sonunda da geri sayım başlar... =)



Tal'a kardeşimden doğumgünü hediyesi olan bu anahtarlık anlamlı değil mi? =)






Hiç yorum yok: